Пловдив се нуждае от 3 млн. лв. за по-добра организация на движението
Пловдив се нуждае от 3 млн. лв. за по-добра организация на движението / netinfo

Пловдив има нужда от 3 милиона лева за подобряване на организацията на движението, заяви шефът на общинския отдел „Транспорт” Вичо Кузов. За тази година общината разполагала с 600 хил. лв. за организацията на движението, а общини като Варна и Бургас отделяли съответно по 8 и 6 млн. лв.

850 хил. лв. ще бъдат отделени за 9 светофара, които да бъдат актуализирани по новите изисквания на ЕС. Ще бъдат добавени и секции за леви завои. Около 400 хил. лв. ще са нужни за построяване на нови светофарни уредби на кръстовищата на Голямоконарско шосе към Шекер махала и на прелеза на Пещерско шосе. Прелезът ще стане първият в страната със светофар, който ще бъде свързан с жп. бариерите и когато те се спуснат, ще дава зелена светлина на успоредното движение на жп. линията.

Общината ще извърши преброяване на автомобилите и пешеходците, които минават през десетте основни кръстовища на Пловдив, каза още Кузов. Преброяването ще даде възможност да се проследи какъв е трафикът по тези кръстовища, особено в пиковите часове, за да се направят съответните промени в движението.