Плевнелиев: ЕК може да разчита на подкрепата ни за Европейския енергиен съюз
Плевнелиев: ЕК може да разчита на подкрепата ни за Европейския енергиен съюз / снимка: Пресцентър на президента

От критично значение е държавите от региона да работят заедно за ускоряване и задълбочаване на енергийното сътрудничество в Югоизточна Европа, заяви държавният глава Росен Плевнелиев, който разговаря на „Дондуков” 2 със заместник-председателя на Европейската комисия и комисар по енергийния съюз Марош Шефчович, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Комисар Шефчович е на официално посещение в България в рамките на обиколката си в държавите членки на ЕС за представяне на ползите от изграждането на Европейски енергиен съюз (ЕЕС).

Сътрудничеството на основата на пазарни принципи, устойчиво развитие и прозрачност на енергийния сектор ще гарантира сигурността на енергийните доставки, е подчертал държавният глава по време на срещата. За да сме способни обаче да създадем функциониращ енергиен пазар, имаме нужда от адекватна свързаност на енергийната инфраструктура - както за пренос на електроенергия, така и на природен газ, е посочил президентът.

„България ще разчита и винаги ще подкрепя Европейската комисия в усилията й да създаде платформа и адекватна рамка за постигане на това сътрудничество”, категоричен е бил Плевнелиев и е откроил желанието на страната ни да бъде част от решенията за сектор „Енергетика” на европейско равнище. Държавният глава е припомнил също така, че страната ни работи за либерализиране на пазара на електроенергия до края на 2015 г.

Според президента, енергийната ефективност също е един от най-важните приоритети за бъдещата енергийна политика на Европа.

Президентът Росен Плевнелиев е изразил благодарност на комисар Марош Шефчович за неговата отдаденост на каузата за изграждането на Европейския енергиен съюз. „Напълно подкрепяме усилията на ЕК в посока на подобряване на свързаността на енергийната инфраструктура”, е заявил държавният глава и отново се е обявил за повече интеграция в противовес на регионалната изолираност, в контекста на предизвикателствата пред страните от региона.

България може да бъде една от държавите, които най-много ще спечелят от изграждането на ЕЕС, е заявил от своя страна комисар Марош Шефчович. Вицепрезидентът на ЕК е запознал българския президент с амбициозните планове на Комисията до средата на 2016 г., свързани с изработването на правната рамка на ЕС по измененията в климата, както и по отношение на прозрачността на договорите в енергийния сектор и насоките за споразуменията между държавите членки на ЕС в областта на енергетиката.

„Подготвя се и единна европейска стратегия за развитие на инфраструктурата за съхранение и пренос на природен газ, включително за изграждането на терминали за втечнен природен газ на територията на ЕС. Ще бъдат преразгледани също така директивите за възобновяемите европейски източници и за енергийната ефективност, така че през 2017 г. всяка държава членка да може да изготви и представи национален план за развитие на енергийния сектор”, е посочил комисар Шефчович.

Европейските граждани трябва да бъдат запознати с ползите от създаването на Европейския енергиен съюз, за да имаме тяхната подкрепа, е заявил още вицепрезидентът на ЕК, цитиран в прессъобщението.