Пазарът на земеделска земя се е раздвижил през лятото
Пазарът на земеделска земя се е раздвижил през лятото / снимка: Sofia Photo Agency
Пазарът на земеделска земя се е раздвижил през лятото
33096
Пазарът на земеделска земя се е раздвижил през лятото
  • Пазарът на земеделска земя се е раздвижил през лятото

Пазарът на земеделска земя се раздвижи осезателно през юни и юли в сравнение с първите шест месеца на годината. Това коментира председателят на Асоциацията на собствениците на земеделска земя Борислав Петков. Той заедно със заместник-министъра на земеделието и храните Светлана Боянова и експерти от ресорното ведомството участваха в дискусия за пазара на земеделска земя в България. Традиционно земите в Добруджа са най-търсени и с най-високи цени за покупко-продажба и аренда.

Според прогнозите на Борислав Петков периодът от август до септември ще бъде най-активен за покупко-продажба на земеделски земи. Според председателя на Асоциацията на собствениците на земеделска земя се увеличава интересът за отдаване под аренда на стопански имот. Все още няма информация за данните за движението на пазара през тази година. През 2010 година не очакваме основно раздвижване на пазара в сектора, коментира заместник аграрният министър Светлана Боянова.

Най-добра и точна информация за състоянието на земеделските стопанства ще даде официалното им преброяване, което се извършва от Министерството на земеделието и храните. Крайните резултати ще бъдат готови към юни 2011 година. Суровите данни обаче показват, че намалява броят на земеделските стопанства. Причина за това е окрупняването в сектора, обясни Светлана Боянова.