Парламентът одобри актуализацията на държавния бюджет за 2014 г.
Парламентът одобри актуализацията на държавния бюджет за 2014 г. / снимка: БГНЕС

Със 123 гласа парламентът одобри на първо четене актуализацията на държавния бюджет за 2014 г. Против бяха 42 депутати, въздържали се 41. ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт (с един „въздържал се”) и АБВ гласуваха за корекциите в бюджета. От „БСП лява България” и „Атака” бяха против, както и един народен представител от ДПС. Останалите депутати от Движението дадоха вот „въздържал се”, както и „Български демократичен център”.

В законопроекта е заложено поемане на нов държавен дълг в размер до 4,5 млрд. лв. в рамките на годината, до 3 млрд. лева от които могат да бъдат осигурени от международните пазари. От новия дълг до 2,9 млрд. лева ще бъдат предоставени като заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките и ликвидна подкрепа за банки.

За изпълнение на най-неотложни задължения до края на годината се предвижда да бъдат предоставени допълнителни бюджетни средства на МВР - 125,7 млн. лв., на МТСП - 50 млн. лв., на Министерството на здравеопазването - 24,2 млн. лева, на регионалното развитие - 16,4 млн. лв., на земеделието - 16,4 млн. лв., на Висшия съдебен съвет - 10 млн. лв., на Министерството на правосъдието - 5 млн. лв., на МВнР - 3 млн. лв., на Държавен фонд „Земеделие” - 70 млн. лв. В разчетите са предвидени и 77 млн. лв. за подпомагане финансирането на европейски проекти и други разходи.

В законопроекта е предвидено дефицитът по държавния бюджет за 2014 г. да стане 2 676,9 млн. лв. (3,3% от прогнозния БВП).

Отчитайки влошаването на дефицита по държавния бюджет, прогнозираното влошаване на бюджетното салдо по сметката за средства от ЕС, влошаването на салдото по бюджета на НЗОК и ефектите от икономии до края на годината, се предвижда дефицитът на касова основа по консолидираната фискална програма да достигне до 3,7% от прогнозния БВП (2992,7 млн. лв.).

Земеделският министър Десислава Танева призова НС да подкрепи актуализацията, защото е жизненоважна за сектор „Земеделие” и особено за животновъдството. По думите й, предвидените средства за животновъдите в бюджета за 2014 г. са били два пъти по-малко от необходимите. В актуализацията са заложени 70 млн. лв. и те са необходими за оцеляване на сектора, отбеляза тя. Според нея в края на ноември цените на млякото падат, а обезщетенията за болестта „син език” едва сега се плащат. Към момента близо 28 000 овце и кози са засегнати от болестта.

Дори със заложените 70 млн. лева за фонд „Земеделие” няма да се изплатят в пълния размер националните доплащания на животновъдите, но тези средства ще бъдат съществена подкрепа за тежката ситуация, в която се намират, обясни още Десислава Танева.

Финансовият министър Владислав Горанов поиска депутатите да не спекулират с актуализацията на бюджета. Мислете, обърна се той към тях, че всяка дума, действие и бездействие може и ще бъде използвано като аргумент срещу България.