Парламентарната енергийна комисия иска документите за Южен поток да се внесат в НС
Парламентарната енергийна комисия иска документите за Южен поток да се внесат в НС / снимка: БГНЕС

До момента въпреки всички публични изявления за спиране на проекта "Южен поток", БЕХ като акционер в проекта не е получил официално уведомление, съобщи изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен при изслушване на Министерство на енергетиката и Български енергиен холдинг относно проекта Южен поток в парламентарната комисия по енергетиката.

Основните атаки срещу проекта идваха от ЕК по линия на неспазване на Третия енергиен либерализационен пакет, каза Коен. Той посочи, че подписването на междуправителственото споразумение за "Южен поток" през януари 2008 г. е предшествало влизането в сила на Третия либерализационен пакет и тогава в сила е бил Вторият енергиен пакет. Затова в края на април 2008 г. ЕК е уведомила България, че междуправителственото споразумение не отговаря на Втория пакет, а същото предупреждение идва и през 2013 г., съобщи Коен.

Според него това са били двата момента, в които е можело да се предприемат
стъпки всички документи по проекта да бъдат приведени в съответствие с европейското законодателство. Това обаче не е било направено.

Заместник-министърът на енергетиката Антон Павлов заяви, че позицията на България по проекта остава непроменена - ние искаме проектът да се осъществи, но спазвайки европейските изисквания на Третия енергиен либерализационен пакет.

Коен заяви, че няма подписан официален договор за приходите за България от проекта. Направихме комисия, която да инспектира всички налични документи, описът е представен на министъра на енергетиката Теменужка Петкова каза Коен.

Членовете на комисията по енергетиката приеха решение всички документи по проекта "Южен поток" да бъдат внесени в деловодството на парламента, а тези, които са държавна тайна - в секретното деловодство на НС.

Източник: БТА