Отлагат забраната за тютюнопушенето в заведенията до 2011-а
Отлагат забраната за тютюнопушенето в заведенията до 2011-а / cнимкa: Sofia Photo Agency
Отлагат забраната за тютюнопушенето в заведенията до 2011
26309
Отлагат забраната за тютюнопушенето в заведенията до 2011
  • Отлагат забраната за тютюнопушенето в заведенията до 2011

До началото на 2011 г. може да бъде забавено въвеждането на забрана за пушене на обществени места, заяви в предаването „Денят" на Дарик финансовият министър Симеон Дянков. Отстъпването от решението за забрана от 1 юни е временно, категоричен бе министърът. По думите му - със забавянето на мярката ще се помогне на ресторантьорския и хотелиерския бранш да излязат по-бързо от кризата.

„Доколкото аз разбирам, това е само едно забавяне на мярката с цел по-бързо излизане от кризата в този бранш - ресторанти, хотели, които печелят от това. Аз се надявам, че това ще е временно забавяне и мярката ще влезе в сила в България, защото в Европа, а и не само в Европа - във всички развити държави, тенденцията е такава - да се забранява изцяло пушенето на обществени места.

Смятали ли сте колко ще са загубите на бизнеса от въвеждането на една такава мярка от 1-ви юни, каквато беше първоначалната идея?

Във финансовото министерство такива разчети не са правени, може би са правени в самата комисия в парламента.

Докога ще е това временно забавяне на мярката?

Не мога да кажа. Моето разбиране беше, че така ще излезем от кризата. Понеже ние всячески се стараем в следващите няколко месеца да излезем навън, може би до края на годината да излезем от кризата. Т.е. началото на следващата година ще стане реалност.

Вашите думи сега звучат като крачка назад от крачката назад на ГЕРБ?

Не, не бих казал, просто по време на криза се налага да се правят неща, които, ако не беше криза и икономиката вървеше добре, може би нямаше да са необходими. Аз лично мисля, че депутатите са направили правилното решение за момента.

Междувременно в коментар на последното изследване на „Алфа Рисърч" според, което Симеон Дянков е един от най-малко харесваните министри от българите, в „Денят" на Дарик той обясни, че не се интересува от личните си рейтинги. За Дянков по важните са реформите, които се правят, и които след време ще дадат положителни резултати за икономиката, финансите и обществото като цяло.

Вицепремиерът оцени работата си до момента с много добър 5 по шестобалната система, а спадът в доверието към него, партия ГЕРБ и премиера Борисов обясни така: „Аз съм убеден, че ако се сравни неговия рейтинг в момента, той ще бъде най-висок от всички европейски лидери. Сравнете неговия рейтинг с този на Никола Саркози, Барак Обама... Президентът Обама в момента има рейтинг 42%, Саркози - има 37%. Бойко Борисов се справя по-добре и от френския президент, и от американския. Каква по-добра оценка за мен. А кабинетът се движи най-вече от неговия лидер, и какъв е моя рейтниг има най-малко значение", каза още Дянков.