Отчита се най-добрата зърнена реколта през последните години
Отчита се най-добрата зърнена реколта през последните години / DarikNews.bg, Разград, Радка Минчева

Рекордно високи добиви, но и рекордно ниски цени на зърното при есенните култури отчита Министерството на земеделието през тази година. Това съобщи по време на посещение в Разград министър Десислава Танева.

Окончателните данни ще бъдат обявени в края на месеца по време на Консултативен съвет по зърното, но към момента преди на отделни места да е приключила жътвата, общата реколта е над 5,3 милиона тона, поясни Танева.

По думите й това се дължи както на по-високите добиви, така и на повечето площи, засети с пшеница. Това, че имаме най-добрата реколта за последните години, ни показва, че българските производители прилагат технологии, които ги правят конкурентноспособни с развитите земеделски страни, коментира земеделският министър.

На въпрос за цената на хляба Танева обясни, че не счита, че в условия на пазарна икономика министърът на земеделието трябва да коментира цени и да им влияе. Тя обаче посочи, че с оглед цената на зърното и влиянието му върху цената на брашното не смята, че следва да има увеличение на цената на насъщния.

Танева допълни, че има и друга тенденция - на увеличение консумация на специални по-луксозни видове хляб.

Според министъра промяната в потребителските навици е свързана с увеличение на доходите на домакинствата. Средата, в която живеем и размера на дохода, променя потребителските навици, обясни тя. Подобна била тенденцията и по отношение на по-висока консумация на пресни плодове и зеленчуци.

На Консултативния съвет ще се обсъжда и състоянието на пролетните култури, при които състоянието е тежко заради засушаването през лятото, заяви още Танева.

Тя отчете и ръст в животновъдството благодарение на обвързаната подкрепа за производителите. По думите й за една година броят на кравите се увеличил с 10,5%, при овцете ръстът е 15%.

Сред факторите, които способстват за това, Десислава Танева изтъкна и използването на общинския поземлен фонд за пасища. Само в Разградско площите за разпределение между животновъдите са три пъти повече от преди година, посочи министърът.