Орешарски: Няма сериозни основания да прогнозираме спиране на газовите доставки
Орешарски: Няма сериозни основания да прогнозираме спиране на газовите доставки / снимка: БГНЕС
Орешарски: Няма сериозни основания да прогнозираме спиране на газовите доставки
70817
Орешарски: Няма сериозни основания да прогнозираме спиране на газовите доставки
  • Орешарски: Няма сериозни основания да прогнозираме спиране на газовите доставки

При спиране на газовите доставки заради ситуацията в Украйна, хранилището в Чирен може да стигне за месец-месец и половина, съобщи по време на блиц-контрола министър-председателят Пламен Орешарски.

Следим внимателно доставките на газ от Газпром към Украйна и Европа в това число и към България, каза министър-председателят. Няма сериозни основания на този етап да прогнозираме спиране на газовите доставки по няколко съображения - Украйна плаща и натрупания дълг за синьо гориво сега е по-малък спрямо онзи през 2009 година, а международната общност и в частност Европейската комисия има готовност да подпомогне Киев за доставките на газ от Русия, за да не се стига до търговски спор като преди пет години, обясни премиерът.

Орешарски се позова на предварителна, неофициална информация, според която Русия е предложила заем на Украйна, за да могат да се разплащат газовите доставки. Според премиера това е индикация за добра воля от руска страна да не бъдат спрени газовите доставки. "Въпреки това от миналата седмица нагнетяваме газ в "Чирен", като количествата там са такива, че при евентуално спиране на газовите доставки, при рационализиране на доставките вътре в страната, бихме могли да ползваме хранилището месец и половина. Като добавим и собствения газ, който е около 10 на сто от потреблението, това би ни дало известно спокойствие за два месеца напред, подчертавам обаче при намалени доставки, отчитащи най-чувствителните потребители и неспиране само на тях. Има възможност и чрез реверсивна връзка да се ползва газ от южната ни съседка Гърция", обясни министър-председателят.