Орешарски: Направихме реална стъпка към диверсификацията на газовите доставки
Орешарски: Направихме реална стъпка към диверсификацията на газовите доставки / снимка: Sofia Photo Agency

Направихме реална стъпка по отношение на диверсификацията на доставките на газ към България, e заявил министър-председателят Пламен Орешарски в Баку. Той е присъствал на официалната церемония по подписване на крайното инвестиционно решение на проекта "Шах Дениз 2" и се срещна с президента на Азербайджанската република Илхам Алиев, съобщи правителствената служба.

Орешарски се срещна с Алиев в резиденцията на президента. "Енергетиката е само част от нашите двустранни отношения и тя би могла да бъде много мощен стимулатор за развитието им", е заявил по време на разговора президентът Алиев.

От своя страна Орешарски е изтъкнал, че церемонията е дала добри възможности за дискусия с лидерите на различните държави. Двамата са обсъдили възможността за стартиране на авиолиния между България и Азербайджан с цел по-активни контакти между двете държави, привличането на повече инвестиции от Азербайджан в България и повече туристи.

Теми на разговора са били и възможностите за партньорство и инвестиции в областта на газификацията, банковия сектор и туризма.

Премиерът Орешарски и президентът Алиев са се договорили през следващата година да се проведе заседание на Смесената комисия на България и Азербайджан.

Преди това ще бъдат уточнени реалните възможности в секторите, в които двете страни могат да си партнират с цел инвестиции.

"Енергийните проекти са само началото на доброто ни партньорство", е изтъкнал президентът Алиев. България е главният партньор от първия етап на проекта, като в същото време от консуматор тя може да се превърне в транзитна страна по отношение на доставките. "Ние сме инвеститор номер едно в Грузия, инвестираме в Швейцария, в Румъния, в Русия, във Франция", е подчертал президентът и е добавил, че азербайджанската политика е да се инвестира само в страни, в които Баку има споразумение с правителството. Той отбеляза, че може да се работи съвместно и за газификацията в България.

"За нас Азербайджан е стратегически партньор и ще продължаваме да ви подкрепяме", категоричен беше по време на срещата министър-председателят Пламен Орешарски.

Церемонията по подписването на инвестиционното решение за находището "Шах Дениз 2" се провед в Баку в присъствието на президента на Азербайджан Илхам Алиев, европейския комисар по енергетика Гюнтер Йотингер и други официални лица. Повече от 18 млрд. евро ще бъдат инвестирани в платформи и изграждането на подводни кладенци за добив на 16 млрд. куб. м газ годишно. Съгласно предишни споразумения от края на 2019 г. Турция ще получава по 6 млрд. куб. м, а Европа – 10 млрд. куб. м годишно. Договорите за продажба на природен газ за Европа бяха подписани през септември 2013 г. Компаниите, които ще купуват газ в Италия, Гърция и България са общо девет: Axpo Trading AG, Булгаргаз ЕАД, DEPA Public Gas Corporation of Greece SA, ENEL Trade SpA, E.ON Global Commodities SE, Gas Natural Aprovisionamientos SDG SA, GDF SUEZ SA, Hera Trading srl, и Shell Energy Europe Limited.