Опозицията против промените в Закона за гарантиране на влоговете
Опозицията против промените в Закона за гарантиране на влоговете / netinfo

Народното събрание обсъди промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките, предложени от група депутати. Те предвиждат гаранциите по влоговете да се повишат от сегашните 40 000 лева на 100 000 лева заради разрастването на финансовата криза. Сред предложените нови текстове е и Фондът за гарантиране на влоговете сам да определя размера на държавната помощ за банки, изправени пред фалит.

Опозицията в парламента се обяви против готвените промени в закона с мотива, че те били недообмислени. Не правете така, че всички банки да фалират, вече веднъж го направихте, коментира лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него парите във Фонда трябва да се увеличат, тъй като в момента наличните 700 млн. лв гарантират влогове за около 20 млрд. лв.

Костов предупреди, че може да се стигне до неправомерно раздаване на държавни пари, след като Управителният съвет на Фонда сам ще решава за отпускането на средства.

Депутатът от БСП Янаки Стоилов предложи да се приеме държавна инвестиционна програма за период от 5-10 години. По думите му до няколко месеца в страната ще се усети световната финансова криза. Йордан Цонев от ДПС обаче бе категоричен, че няма опасност за влоговете на българските граждани. Според него банковата система в страната по никакъв начин няма да бъде повлияна от световната финансова криза. Да не се политизира дебатът за промените в Закона, призова един от вносителите - Румен Овчаров.