ОПЕК обеща достатъчни и надеждни доставки на петрол
ОПЕК обеща достатъчни и надеждни доставки на петрол / снимка: БГНЕС

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обеща да продължи да осигурява достатъчно петрол на световния пазар, предаде Франс прес.

"Решихме да продължим да осигуряваме достатъчни и надеждни доставки на петролните пазари, за да отговорим на нуждите на света", се казва в заключителната декларация на срещата на върха на ОПЕК в Рияд. В документа се потвърждава също важността на световния мир за стабилността на енергийните пазари и инвестициите в отрасъла.

В декларацията ОПЕК не се произнася пряко за цените на петрола, но потвърждава правото на производителите и инвеститорите на "приемливи, стабилни и справедливи" приходи. Организацията възнамерява да работи с всички страни "за гарантирането на стабилни световни пазари с приемливи цени". В момента цената на барел се движи между 90 и 100 долара, близо до рекордните си нива.

В документа ръководители на ОПЕК изтъкват желанието си да осигуряват на енергийните пазари доставки на конкурентни и изгодни цени, за да гарантират по-добро качество на живота в световен план.

На подготвителната конференция за срещата на ОПЕК иранският външен министър Манушер Мотаки призова ръководителите на страните участнички да изразят в окончателния документ опасения във връзка със спада в курса на долара. Генералният секретар на организацията Абдала Салам ел Бадри обаче отхвърли това предложение, отбелязва ИТАР-ТАСС..