Облекчения за родните инвеститори поискаха работодателите
Облекчения за родните инвеститори поискаха работодателите / netinfo

Здравно-осигурителна вноска вероятно ще бъде увеличена само за работещата част от населението, заяви заместник-председателят на Българската стопанска камара Дикран Тебеян. Това са 40 процента от всички българи, останалите 60 на сто са деца и пенсионери, за които държавата внася само една трета от осигуровките, обясни Тебеян.

От Асоциацията на българските работодатели настояват за увеличаване на държавни осигурителни вноски, както и за облекчения за българските инвеститори. Анализът на бизнеса за миналата година показва проблеми с администрацията, апатия към корупцията и увеличаване дела на сивата икономика в сектора на недвижими имоти.

Повече от 50 процента от сектора на недвижимите имоти са в сивата икономика, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Работодателите предлагат част от бизнеса в строителството и търговията с недвижимости да бъде изнесена на светло чрез изравняване на данъчните оценки с реалните пазарни цени.

Намаляването на осигурителната тежест с три на сто е недостатъчно, смятат още от асоциацията. От около 5 милиарда евро са чуждестранни инвестиции за миналата година, половината са в сферата на имотите, а държавата дори ги облекчава, като им изгражда инфраструктурата, коментира Божидар Божинов, председател на Българската търговско-промишлена палата.

Работодателските организации поискаха правителството да подпомага и българските инвеститори, които по данни на асоциацията са реализирали 13 милиарда евро за 2007 година.

Първата крачка е бизнесът ни да бъде облекчен с намаляване на разрешителните, категорични са работодателите. От общо 1936 прилагани режима, само 402 са законосъобразни, заяви Дикран Тебеян. Затова едно от предложенията на асоциацията е общините да не могат да въвеждат разрешителни и лицензионни режими, без те да са одобрени със закон. Всички монополни дружества, които са регулирани от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, да разкриват информация за ценообразуването си като публичните компании, предлагат още работодателите, както и приемане на закон за браншовите съюзи и за рисковото инвестиране.