Обезщетяват собствениците на животни, засегнати от „син език по пазарна цена
Обезщетяват собствениците на животни, засегнати от „син език по пазарна цена / снимка: DarikNews.bg
Обезщетяват собствениците на животни, засегнати от „син език" по пазарна цена
74382
Обезщетяват собствениците на животни, засегнати от „син език" по пазарна цена
  • Обезщетяват собствениците на животни, засегнати от „син език" по пазарна цена

По пазарни цени ще бъдат обезщетени фермерите, чиито животни са пострадали от болестта „син език". Огнищата в страната вече са 230 в 22 области, засегнатите животни са над 1900. Цената на едно животно варира между 100-120 лева. Това съобщи в котленското село Мокрен аграрният министър Васил Грудев. На този етап за компенсация на фермерите са заделени 450 000 лева, като има готовност за осигуряване на допълнителен ресурс.

„На 24 юни е констатирано първото огнище от заболяването в страната, до края на юли не са предприети никакви мерки", отбеляза още министър Грудев. Той допълни, че ваксинация на животните ще бъде направена след зимния сезон, като само средствата за ваксина ще са около 3 милиона лева.

Земеделският министър пристигна в село Мокрен, за да се срещне с фермери от Източна България, пред които да разясни обстановката в страната във връзка със заболяването „син език" и предприетите мерки за ограничаването му и обезпечаването на пострадалите.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните Пламен Пенчев обясни, че в сливенски регион огнищата от заболели животни са три - селата в котленско Мокрен и Ябланово и сливенското Ичера. 192 животни, предимно овце досега са умрели в сливенско следствие заболяването. Заместник областният управител Неджми Ахмед съобщи, че на днешното заседание на Епизоотичната комисия е взето решение в селата, където има заболели животни, да се копаят ями, в които да бъдат изхвърляни труповете и заливани със сода каустик, тъй като екарисажите в страната не смогвали да изгарят загиналите от болестта селскостопански животни. Забранена е и продажбата на месо и мляко в радиус 20 километра от огнищата.

Други новини от Сливен