Няма да изпуснем нито лев от евросредствата, успокоява министър Греков
Няма да изпуснем нито лев от евросредствата, успокоява министър Греков / снимка: БГНЕС, архив

Притеснението ни идва от това, че през миналите осем месеца са изплатени само 90 млн. от средствата, до май месец са платени 55 млн., а за останалите четири месеца още 35 млн. Става въпрос за Програмата за развитие на селските райони. Това каза пред БНТ земеделският министър Димитър Греков.

Остават ни да усвоим 278 млн. евро, това е впечатляваща сума. За кратък период тези средства трябва да се усвоят, иначе се връщат в ЕК. Ние сме създали стройна организация, командировали сме над 70 специалисти от областните дирекции на фонд „Земеделие”, за да се решава проблемът.

Голяма е сумата, но имаме уверение, че това ще се получи. В началото на декември трябва да се изплатят агроекологичните плащания. До средата на декември близо 114 млн. евро ще достигнат до земеделските производители, уточни Греков. Той припомни, че почти всяка година се позволява част от разплащанията да се правят на края на годината. Тогава се мобилизираме и да извършваме част от дейностите, това е типично българско качество. В началото на годината са разпределени много малък процент от средствата, заяви Греков.

Не „флиртуваме” с нито един от отраслите, нито с животновъдите, нито с някой от другите. Трябва да се помага на всички земеделски производители, които имат нужда. Следващата година те ще почувстват тази подкрепа на правителството, която е изразена във финансова помощ, коментира министърът.

Попитан кой крие писма от ЕК, Греков отговори, че последното писмо, което се е получило от ЕК е на 7 ноември т.г. „ЕК се притеснява за усвояването на средствата и затова, че не отговаряме на ред писма, свързани с актуализирането на програмата. Цялата сага започва от юни 2012 г., когато ЕК отправя писма към нас по въпроси за обществените поръчки, за медийните поръчки. След това на някои от тези писма е отговорено, но когато дойдохме като ново правителство, се установява, че в един дълъг период едно писмо се движи между МЗХ и ДФЗ, което изисква определени срокове да отговорим. Най-вероятно писмото е свързано с публичност и с комуникация, която е важна и за медиите, и за разплащането. Голяма част от обществените поръчки са извършени съвестно и коректно. Направихме проверка на договорите, имаше една-две фирми, които бяха посочени и ЕК се самосезира и отправи към нас питане дали има такива нарушения. Ние сезирахме и прокуратурата, за да могат да ни дадат точен отговор има ли такива нарушения за това писмо. Тогава Румен Порожанов беше директор, но писмото е било в ДФЗ категорично. До МЗХ това писмо не беше пристигнало. Порожанов ми каза, че имало такова писмо, което стояло дълго време при него”, подчерта Греков, цитиран от БГНЕС.

Земеделският министър е категоричен, че всичко ще направят, за да не се изпусне и един лев от евросредствата.