Новият кабинет води разумна фискална политика според Искров
Новият кабинет води разумна фискална политика според Искров / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Новият кабинет води разумна фискална политика според Искров
22378
Новият кабинет води разумна фискална политика според Искров
  • Новият кабинет води разумна фискална политика според Искров

Бюджетът трябва да е балансиран и да не разчита на международните финансови пазари. Това каза управителят на БНБ Иван Искров, след като положи клетва за втория си мандат в парламента. Искров допълни, че новият кабинет води разумна консервативна фискална политика.

България трябва да разчита на собствените си ресурси и да не разчита на международните финансови пазари - т.е. да си протягаме крачетата колкото ни е дълго одеялцето. Така Иван Искров коментира най-важните цели на проектобюджет 2010 г. Той допълни, че от досега известните точки от бюджета са вижда "разумна консервативна политика", както и от мерките, взети от кабинета досега. На въпрос на Дарик за кандидатстването на страната ни във валутния механизъм ЕРМ 2 през февруари, Искров отговори, че тези разговори не се водят публично.

Искров каза още, че има привилегията да работи при една добре структурирана и регулирана банкова система. "Често си спомням какво ми каза един от предшествениците ми при първия мандат: Иване, управителят няма работа за вършене, има проблеми за решаване". Така Искров описа очакванията си за втория мандат.