Нова туристическа атракция – обиколка по стъпките на Караджич
Нова туристическа атракция – обиколка по стъпките на Караджич / снимка: БГНЕС

Сръбска туристическа агенция предлага обиколка по стъпките на Радован Караджич, който доскоро бе един от най-издирваните световни бегълци, съобщи Ройтерс. Караджич, който се оказа, че живее в Белград под фалшива самоличност на лечител, бе арестуван през юли.

Около 150 туристи, всичките чужденци, са направили туристически обиколки, които започнаха миналия месец, за само 5 и 7 евро, съобщи Таня Богданов, директор на туристическата агенция Векол.

През последните 10 години единствените новини в чуждестранните медии за Сърбия бяха свързани с военнопрестъпниците и политическите размирици, заяви тя. Туристите се интересуват от нашите обиколки, тъй като целият свят знае за нашите проблеми и политическата ситуация.

Първата спирка в обиколката е сградата, където лидерът на босненските сърби по време на войната в Босна живял под името д-р Драган Дабич и пекарната, където той обичал да яде картофен пай по домашна рецепта. След като посетят любимата бакалия на Караджич, туристите могат да видят близкия бар, който той често посещавал и където все още виси неговият портрет. Обиколката продължава по маршрута на автобус 73, който го откарал до мястото, където той бе арестуван, и приключва пред специалния съд на Сърбия за военни престъпления, откъдето той бе откаран в Хага.

Караджич, който е обвинен в геноцид по време на войната в Босна, бе екстрадиран в трибунала на ООН в Хага през юли.