Нормалната цена на яйцата е 30-35 ст. за брой, смята производител
Нормалната цена на яйцата е 30-35 ст. за брой, смята производител / снимка: Impact Press Group, архив

Цените на яйцата в България са по-ниски от средните за Европейския съюз, заяви в ефира на Дарик Иван Иванов –изпълнителен директор на най-голямата българска фирма производител. Той припомни, че крайната цена за потребителя се определя от пазара. По думите му в момента има временен дефицит на пазара за яйца както в България, така и в Европа, което рефлектира и върху стойността им.

Иванов изтъкна, че през 2010 и 2011 г. яйцата у нас са се продавали на цени под себестойността им заради преустройството на фермите и въвеждането на нови мощности. В същото време старите мощности не са били излезли от употреба, което е довело до свръхпроизводство. Според производителя една от причините за сегашния дефицит на яйца е, че само през миналата година в България са фалирали 14 производствени ферми.

Възможно е някой по веригата да слага надценки повече от нормалното, но в крайна сметка търсенето определя предлагането, смята Иванов. Той сподели схемата, по която се определя крайната цена. Според него яйцето излиза от производителя на цена 18-20 ст., след това му се начислява ДДС – 5 ст., преминава през пакетиращия център, където цената се вдига с още 2-3 ст., следват транспортни разходи и търговска надценка. Така в момента пакетирано яйце с начислено ДДС излиза от производителя на цена около 25-26 ст., информира Иван Иванов.

Той заяви още, че ако няма спекула по веригата и има нормално производство, е логично крайната пазарна цена на яйцата да се движи между 30-35 ст. за брой.

 

Още икономически новини четете в Lev.bg