Най-старата испанска АЕЦ ще бъде изведена от експлоатация предсрочно
Най-старата испанска АЕЦ ще бъде изведена от експлоатация предсрочно / снимка: panoramio.com

Най-старата испанска АЕЦ „Гароня” се очаква да бъде спряна окончателно до Нова година - шест месеца по-рано от предвиденото. Така ще се избегне преразход на средства, свързан с новия закон за енергията, който влиза в сила догодина, обясни компанията оператор, цитирана от АФП.

В бездруго тежката обстановка на икономическа криза проектозаконът, обсъждан от парламента, облага с данък произвежданата енергия и ядреното гориво. Това ще означава компанията Нукленор да плаща през 2013 г. 153 млн. евро нови данъци, посочва операторът в комюнике.

Поради това Нукленор е решила да затвори АЕЦ „Гароня” окончателно преди 31 декември и да изключи централата от електрическата мрежа още на 16 декември, съобщава БТА.

Испанското правителство бе разрешило удължаване на срока за експлоатация на АЕЦ до 2019 г., но през септември т.г. Нукленор реши да затвори централата, разположена край град Бургос, на 6 юли 2013 г. Тази стъпка бе приветствана от природозащитниците, подлагали на съмнения сигурността на оборудването в АЕЦ, изградена през 1971 г. - „близначка” на атомната централа в японската префектура Фукушима, пострадала от тежък ядрен инцидент през 2011 г. В шестте испански АЕЦ действат общо осем ядрени реактора, напомня агенцията.

В крайна сметка Нукленор реши да ускори с половин година затварянето на „Гароня”, като изтъкна, че очакваното вдигане на данъците „ще увеличи днешните икономическите загуби” на компанията и може да я заплаши с фалит. При все това групировката си запазва възможността да преразгледа това решение, ако долната камара на парламента внесе идната седмица промени в проектозакона, уточнява АФП.