Най-евтините хранителни продукти в Италия се продават в Пиза
Най-евтините хранителни продукти в Италия се продават в Пиза / netinfo

В Италия е много по-изгодно да се пазаруват хранителни продукти в северната част, отколкото в южната, стана ясно от изследване на асоциацията „Altromercato".

Според него най-икономичният град в това отношение е Пиза. За да стигне до този извод, проучването взима предвид хранителните магазини в 44 италиански града. Проучването заключава, че съществува истинска бездна между Северна и Южна Италия в полза на Севера. В богатата северна част е много по на сметка да се пазарува - най-вече заради съществуването на силна конкуренция и множество промоции, които влияят положително за потребителите.

„Напълването на тенджерата“ е значително по-трудно в Южна Италия, тъй като там има и по-малко на брой супермаркети, както и вериги от типа discount. Проучването твърди, че най-изгодният супермаркет в Италия се намира на улица „Чизанело” в Пиза. Най-скъпият пък е в сицилианския град Месина. В Пиза едно семейство харчи за обеди и вечери, пазарувайки в супермаркета, 5573 евро на година. В южните Каляри и Реджо Калабрия пък харчи 6700 евро.

Пазарувайки в различни супермаркети във Флоренция, е възможно да се спести средно по 1500 евро годишно. В Милано, Болоня, Рим, като избира между най-изгодните супермаркети, потребителят може да спести до 1000 евро годишно. В южния град Фоджа избирането на по-изгодни продукти в различните магазини пък може да ви спести само 170 евро годишно.

www.prontosofia.com