Над една четвърт от домакинствата живеят в бедност
Над една четвърт от домакинствата живеят в бедност / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Над една четвърт от домакинствата живеят в бедност
55542
Над една четвърт от домакинствата живеят в бедност
  • Над една четвърт от домакинствата живеят в бедност

Близо 27 процента от домакинствата у нас живеят под линията на бедността или с месечен доход под 205 лева на човек - това показват резултатите от наблюдението на КНСБ върху цените и издръжката на живот през юни и второто тримесечие на годината. Това означава, че около 600 хиляди семейства живеят в бедност, като броят им се е увеличил с 3 процента спрямо първите три месеца на годината. През наблюдавания период трайно се е увеличила цената на тока и отоплението, като на годишна база това увеличение достига близо 11 процента. Месечната издръжка на член от домакинство през юни е 547 лева. Според прогнозата на КНСБ до края на годината издръжката ще стигне 556 лева на човек, а поскъпването на годишна база ще бъде с 20 лева, което ще увеличи двойно заложената годишна инфлация.

От КНСБ прогнозират, че до края на година издръжката на 4-членно семейство ще поскъпне с 80 лева, като основната причина ще е увеличената цена на тока и на свързания с това ценови шок. „Това ще акумулира допълнително инфлация към официално обявената към средата на годината, което е 1,9 на сто. Ние прогнозираме, че в края на годината тя ще доближи 4 процента", каза президентът на синдиката Пламен Димитров.

От март до юни са поскъпнали олиото, електроенергията, дрехите и обувките, както и здравните услуги, които до скоро бяха обвързани с минималната работна заплата. В същото време нарасналата производителност в сектори като производство на лекарства и на тютюневи изделия не е довела до аналогичен ръст на заплащането на работещите. „В добива на метални руди ръста на промишленото производство със 17 процента е съпроводено с ръста на наетите лица - 6,4 процента, и реален ръст на работната заплата само с 2,9 процента", каза той.

От КНСБ припомниха исканията си за социален пакет от мерки, насочен към пенсионерите, социално слабите и работещите бедни във връзка с увеличената цена на тока, както и за поискания ръст на пенсиите и бюджетните заплати с 10 процента от януари догодина.