Митниците ще правят пак проверка на база „Росенец на „Лукойл
Митниците ще правят пак проверка на база „Росенец на „Лукойл / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Митниците ще правят пак проверка на база „Росенец" на „Лукойл"
63588
Митниците ще правят пак проверка на база „Росенец" на „Лукойл"
  • Митниците ще правят пак проверка на база „Росенец" на „Лукойл"

Агенция „Митници" ще направи нова проверка на измервателните уреди в складовата база „Росенец" на Лукойл, след като беше установено, че в продължение на няколко дни уредите са били разпломбирани. Тази договорка е била постигната късно снощи между премиера Марин Райков, шефа на агенцията Ваньо Танов и директора на Лукойл-България Валентин Златев.

Премиерът заяви, че настоява проверката да бъде извършена още днес и ако бъде установено, че уредите са там и функционират нормално, това ще се счита за решение на проблема. Райков посочи, че ситуацията е под контрол и няма опасност от криза в доставките на гориво в контекста на идващите празници.

На 11-ти април тази година складовата база Росенец получава акт за съответствие, който показва, че измервателните уреди са налице и предават информация в реално време, обясни финансовият министър Калин Христов. „След като е издаден актът за съответствие, са махнати пломбите от митничари от митницата в Бургас и стикерите на метрологията, което е основание ние отново да искаме проверка на тези уреди, на които са махнати", каза Христов.

Тъй като митничарите са нарушили вътрешните правила за установяване на изправността на уредите, те са наказани с уволнение, поясни премиерът Марин Райков. „Моят проблем е свързан с това как е възможно да останат в продължение на три дни тези места, без да бъдат отново пломбирани и отново сложени стикерите. И, естествено, че в моите очи извършеното е изключително съмнително", каза премиерът.

Все още не е ясно какви са загубите за държавния бюджет от временното прекъсване на нормалната работа на уредите. От агенция „Митници" са сезирали прокуратурата във връзка със случая.

Агенция Митници отне лиценза за управление на данъчен склад на продуктопровода на „Лукойл България" в понеделник. Мотивът на митниците за отнемане на лиценза са извършени проверки за съответствие на средствата за измерване и контрол в данъчния склад на изискванията на Наредба № 3. От „Лукойл" пък определиха отнемането на лиценза като „пореден администратевен произвол от страна на Танов". Късно знощи Административният съд в София спря изпълнението на заповедта на шефа на митниците за отнемане на лиценза.