/ БГНЕС
"Тракия икономическа зона" (ТИЗ) и индустриалните паркове в общините на Пловдивска област доказват правилото, че чуждият инвеститор ще дойде, когато държавата стои зад инвестицията по Закона за насърчаване на инвестициите, когато Българска банка за развитие (ББР) осигури финансиране по съответната схема. Всичко това може да промени България из основи за десетина години“. Това каза при посещението си в ТИЗ министърът на иновациите и растежа доц. д-р Росен Карадимов.

Само за 2024 г. държавата е предвидила 7 млн. за довеждаща инфраструктура. В ТИЗ са направени около половин милиард инвестиции, разкрити са 2300 работни места. Това е правилният път и е образец, по който България ще трябва да тръгне, посочи министърът.

Той разкри, че предстои реализирането на проект за тайвански технологичен инвеститор, като вложението ще е в милиардово измерение. Засега повече подробности не се разкриват, но Карадимов заяви, че ще говори с премиера държавата да помогне с каквото е необходимо по закон на въпросния инвеститор.

"Когато бъдат синхронизирани усилията на всички, резултатът се получава. Толкова успешна беше програмата на индустриалните паркове, че в бюджета за 2025 г. сме предложили финансиране на изработването на специална национална програма, с национално, а не европейско финансиране", допълни министърът.

Карадимов се запозна на място с напредъка на инвестиционни проекти, които се изграждат с подкрепата на Министерството на иновациите и растежа чрез насърчителните мерки по Закона за насърчаване на инвестициите.

Посещението се случи на територията на втория завод на "Шнайдер електрик", в който се инвестират над 15 милиона евро. Така общата инвестиция на немската компания в ТИЗ ще надхвърли 70 милиона евро от стъпването й на българска земя, каза директорът Мартин Йорданов.

Новият завод е със застроена площ от 8 декара, има специални термопанели със стъкловоди, които пречупват слънчевата светлина и с 25 см вата за шумо- и топлоизолация. Отделно от това се планира използването на геотермална енергия. Очакванията са този завод да бъде шоукейс в ТИЗ, обяви Йорданов.

В момента в зона "Марица" се изграждат три нови завода - български, китайски и японски. В българското предприятие се произвеждат трафопостове и ел табла. Инвестицията е около 25 милиона лева. В последствие заводът ще бъде разширен. Заетите в него са около 150.