/ БГНЕС
Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор обяви, че строителството на новото летище в Мексико ще започне в понеделник, след изоставянето на проекта за изграждане на мегалетище, от което вече е построено почти една трета, предаде АФП. "В понеделник ще започне строителството на новото летище в Мексико сити", заяви държавният глава при откриването на авиошоу на военната база "Санта Лусия", близо до столицата, където ще бъде изграден терминалът.

Бившият проект за аерогара, който се очакваше да струва около 13 млрд. долара - и беше един от водещите проекти на президента Енрике Пеня Нието (2012-2018 г.) - беше окачествен от Лопес Обрадор като "фараонски" и заобиколен от "корупция". Отмяната, обявена след предизвикало полемики допитване до народа на изграждането на това летище, проектирано от известния британски архитект Норман Фостър, предизвика силна критика в Мексико, особено от страна на предприемачи.

Това също така доведе до задължението на мексиканската държава да изплати на инвеститорите обезщетение на стойност 1,8 млрд. долара след трудни преговори.

Новото летище "Санта Лусия" ще работи паралелно със сегашното летище "Бенито Хуарес", което е претоварено и остаряло. "Тази въздушна база (Санта Лусия) обхваща около 3000 хектара, а сегашното летище в Мексико е само 600 хектара. Говорим за пет пъти по-голямо от сегашното летище", заяви президентът от левицата, който беше избран, благодарение на антикорупционната си програма.

Според Лопес Обрадор изграждането на това летище ще спести на мексиканската държава около 5 млрд. долара. "Ще решим проблема с настоящото претоварване на летището след три години, вместо след шест, както бе предвидено първоначално," каза той. Съществуващото летище в Мексико сити има капацитет от 32 млн. пътници, но през миналата година е посрещнало 44 млн.
БТА