Мароко получи щедро американско дарение
Мароко получи щедро американско дарение / netinfo

Мароко получи безвъзмездна финансова помощ /grant/ от правителството на САЩ на стойност 700 млн. долара седмица преди парламентарните избори, които се очаква да бъдат спечелени от ислямистка партия. Крал Мохамед Шести присъства вчера в Тетуан, Северно Мароко, на церемонията по подписването на документа, предаде Асошиейтед прес.

Това е най-голямата сума, отпускана на която и да е страна от американската правителствена програма за подпомагане на демокрацията, наречена Корпорация "Предизвикателство на хилядолетието" /Millenium Challenge Corporation/, от създаването й от президента Джордж Буш през 2004 г. Целта на помощта е да стимулира икономическото развитие. Програмата ще финансира пет проекта, избрани от мароканското правителство, за увеличаване на продуктивността на плодовите дървесни насаждения, увеличаване на заетостта в риболовния сектор и подпомагане на финансовите услуги. Според Корпорацията целта на помощта е да увеличи БВП на кралството със 118 млн. долара годишно. Премиерът Дрис Джету обеща, че помощта ще позволи на правителството да намали бедността с 20 процента в определени райони, предаде мароканската агенция МАП.

Светското правителство на северноафриканската страна е важен американски съюзник в арабския свят, отбелязва Асошиейтед прес. Американските власти внимателно следят обстановката в Мароко, където предстоят парламентарни избори на 7 септември.

Ислямистката Партия за справедливост и развитие се очаква да спечели най-много места. Тя е популярна сред бедните и безработните, които смятат, че правителството не прави нищо за тях.