Лилян Вачков: „АрселорМитал” иска да разграби „Кремиковци”
Лилян Вачков: „АрселорМитал” иска да разграби „Кремиковци” / netinfo

Лакшми Митал иска да разграби „Кремиковци”, категоричен е бившият директор на завода Лилян Вачков. По думите му настоящото ръководство на завода работи в защита на индийските интереси в лицето на собственика на „АрселорМитал”. В момента Вачков е назначен като консултант от другия кандидат за закупуване на „Кремиковци” Константин Жеваго.

Заемът от 30 милиона лева, предоставен от „АрселорМитал” на „Кремиковци” е даден срещу особен залог на активи, суровини или метали, обясни Вачков. С 11 милиона от тях бяха изплатени заплатите на кремиковските работници за март и април месец. По думите на Вачков обаче другата част от заема е спряна и няма да бъде изплатена, докато „Ареселор” не получи активи на комбината.

Според бившия директор на „Кремиковци” настоящото ръководство на завода не е легитимно и изпълнителният директор Гунтопали Джаганатан дори няма работна виза. Вачков подчерта, че сегашният управителен съвет работи в защита на интересите на Лакши Митал, тъй като е отказал предложение на Жеваго за договор за 100 милиона евро с мотив, че офертата трябва да бъде обмислена 10 дни.

На следващия ден, добави Лилян Вачков, „Кремиковци” прие заемът от 30 милиона евро от конкурентния кандидат – купувач „Арселор”. Вачков определи поведението на ръководството като „безобразно”. Той подчерта, че Министерството на икономиката и енергетиката не е направило нищо, за да спаси комбината. По думите му заводът отдавна е трябвало да бъде обявен в несъстоятелност.