Лакшми Митал е 20-и по богатство в историята на Великобритания
Лакшми Митал е 20-и по богатство в историята на Великобритания / снимка БГНЕС

Във Великобритания съставиха списък на 250-те най-богати жители на страната през цялата й история, пише „Дейли мейл”.

На първо място въз основа на исторически документи е поставен роденият във Франция Алън Руфус (1040-1093). Руфус, племенник на крал Вилхелм Завоевателя, е владеел 250 000 акра земя, което му е позволявало да контролира не по-малко от 7 процента от брутния вътрешен продукт на Великобритания. Изчислено спрямо БВП на съвременна Великобритания Руфус се е разпореждал с 81,3 милиарда британски лири, предаде БГНЕС, като се позова на британското издание.

От нашите съвременници най-високо място в списъка заема роденият в Индия магнат Лакшми Митал. Състоянието му от 19 милиарда британски лири му осигурява 20-о място в класацията. Във списъка се оказва и руснакът Роман Абрамович, който е на 59-о място.

Най-богатата жена в историята на страната според авторите на списъка е била Елеонора Аквитанска, съпругата на крал Хенрих ІІ. Според съвременните критерии нейното състояние би било 10 милиарда лири. В класацията тя е на 69-о място. Съставителите на класацията посочват, че в съвременното общество е изключена появата на такива свръхбогати хора като Алън Руфус и останалите от първата десятка.

За да утешат обаче днешните милиардери, те припомнят, че съвременните богаташи живеят в много по-голяма безопасност от техните предшественици. От общо 250-те души от списъка най-малко 29 са починали от насилствена смърт, включително и на ешафода.