КЗП: Шеговити стоки могат да запалят и пожар (СНИМКИ)
КЗП: Шеговити стоки могат да запалят и пожар (СНИМКИ) / netinfo

Каталог с опасни „стоки за шега", от които удря „наднормен" ток не на шега разпространи Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Рискът при тези продукти произтича от обстоятелството, че при задействането им се освобождават електрически импулси над допустимите по стандарт норми за този вид стоки, което може да предизвика силен уплах и дори да навреди на здравето.

Това важи в още по-голяма степен по отношение на децата, които най-много се впечатляват от тях. „Черпенето" с дъвка от пакетче или с шоколадово десертче може да се превърне от майтап в лош инцидент.

Опасна козметика и мастила за татуировки отново плъзнаха на европейския пазар

Експертите на КЗП обръщат внимание на обстоятелството, че понякога тези стоки се продават без информация на български език и предупреждения за опасностите.

КЗП: В България разкриваме най-много опасни стоки

В каталога на опасните „шеговити" стоки намират място и т.нар. „запалки с необичаен външен вид". Те пък изненадват с изскачащ от най-неочаквани места пламък. Натискането на задната гума на мотор-запалка, например, задейства механизма за запалване и от „мястото на шофьора" изниква пламък. Ефектът от това може да е изгаряне и дори пожар.

КЗП Шеговити стоки могат да запалят и пожар (СНИМКИ)
netinfo