КЗК проверява пазарното положение на мобилните оператори
КЗК проверява пазарното положение на мобилните оператори / снимка: Sofia Photo Agency

Пазарното положение на лицензираните мобилни оператори проверява Комисията за защита на конкуренцията. Органът наблюдава и дистрибуторите за горива, заради съмнения за картел на цените на едро и дребно. Това стана ясно на среща между антимонополните органи на осем страни от Югоизточна Европа, чийто домакин е България.

Най-актуалните проверки, които извършват антимонополистите у нас, са в областта на хранително-вкусовата промишленост и по-конкретно в производството и търговията с пилешко месо, яйца и хлебни изделия.

Разследването там се води с предварително претърсване на офиси и изземването на данни от компютрите на заподозрените като нарушители. Извършват се проверки в сферата на телекомуникациите заради съществуващи съмнения по отношение на цените на едро и дребно.

След получени във ведомството сигнали започва проучване и за господстващо положение на пазара в продажбата на електрическа енергия.

Антимонополният орган наблюдава трайна тенденция на концентрация във финансовия сектор, като за 2007 година Комисията се е произнесло по 30 такива уведомления за концентрация, главно на банкови, застрахователни и лизингови дружества.

По отношение на съмненията за картел при дистрибуторите на горива председателят на КЗК Петко Николов изтъкна, че последното произнасяне по този въпрос е било през 2004 година, когато органът заключава, че „Лукойл” е достатъчно прозрачна в дейността си по ценообразуването и няма данни за злоупотреби.

Опитът си в борбата с картелните споразумения споделиха и представителите на Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия и Турция.