Кърлев: Ние сме за експериментално отчитане на сгради в столицата
Кърлев: Ние сме за експериментално отчитане на сгради в столицата / снимка: Sofia Photo Agency

Федерацията на потребителите приема идеята на новия изпълнителен директор на "Топлофикация - София" Наско Михов за експериментално отчитане на сгради в столицата. Това каза в интервю за Дарик изпълнителният секретар на федерацията Павел Кърлев.

Според него това отчитане не може да стане още от днес. Федерацията е изпратила предложение с три типа топлофицирани сгради в София, които да бъдат проверени. Идеята на експерименталното замерване е да се установи колко реално потребяват абонатите, какви са загубите на енергия и какви са последиците от изключването на радиатори върху останалите клиенти. Ето какво още каза Павел Кърлев:

Това, което сигурно ще трябва да се направи, е наистина да направим това засичане на общия топломер и системата, която действа в този си вид досега. Директно към това да бъдат поставени средства за измерване, съгласно разпоредбите на закона – т.е. по един топломер след абонатната станция, един топломер към разклона за подгряване на битова гореща вода, нещо което в закона се изисква, но нито в една абонатна станция това не е спазено. Мисля, че много от нещата ще станат ясни. Защо хората се притесняват с подобни сметки, защото не искам предварително да го казвам, но ние от 2001 година говорим, просто нашите отоплителни системи не са пригодни за подобна система за отчитане.

Какво очаквате да получите като краен резултат от тези засичания?

Да видим истинската картина. Какво същност употребяваме, а какво ни карат да плащаме. Другото, което със сигурност ще настояваме да бъде направена, да се разбере произхода на тези топлоразпределители. От къде дойдоха те всъщност в нашите домове? Защото нашето твърдение е, че всъщност това бяха едни помощи, дълги години седели по разни складове, които някои успяха да осребрят.