КС не отмени текстове от Закона за банковата несъстоятелност
КС не отмени текстове от Закона за банковата несъстоятелност / DarikNews.bg, архив

Съдът не призна правото на акционерите в КТБ да обжалват делото за фалита на банката. Конституционните магистрати отказаха да отменят текста от Закона за банковата несъстоятелност, според който решението за обявяване на банката в несъстоятелност може да бъде оспорено само от квесторите, временните синдици, БНБ и прокуратурата.

Улесниха процедурите при банкова несъстоятелност

Делото беше образувано по жалба на Върховния касационен съд, който спря делото за фалита на КТБ и постави въпроса пред конституционните съдии.

Според ВКС въпросните текстове от закона противоречат на правото на справедлив процес. След решението на Конституционния съд ВКС трябва да възобнови делото за фалита на банката.

Казусът с КТБ стигна до Конституционния съд

Тогава бе посочено, че спирането на производството пред ВКС не се отразява на развитието на производството по несъстоятелност на „Корпоративна търговска банка" АД (н.), което следва да продължи с оглед на правилото за незабавно изпълнение на решение на Софийския градски съд, както и съобразно определената с Софийския апелативен съд начална дата на неплатежоспособността - 20.06.2014 г.