Кредитен туризъм и концентрация на банки вещае икономист
Кредитен туризъм и концентрация на банки вещае икономист / снимка: Sofia Photo Agency
Кредитен туризъм и концентрация на банки в дългосрочен план вещае икономист
72304
Кредитен туризъм и концентрация на банки в дългосрочен план вещае икономист
  • Кредитен туризъм и концентрация на банки в дългосрочен план вещае икономист

Кредитен туризъм и концентрация на банките в дългосрочен план прогнозира доц. Григор Сарийски от БАН. По думите му с последните промени в Закона за потребителския кредит все повече хора ще предпочетат да сменят банката, от която да използват кредитен ресурс, защото вече ще могат да погасят задълженията си без такса или глоба.

Също така Сарийски прогнозира, че ще продължи да процесът сливане на банки, защото големият дял от банковите печалби е канцентриран в няколко институции.

Три банки държат четири пети от печалбата, докато при останалите рентабилността е основен проблем, каза Сарийски, като обясни, че именно това стимулира процеса, за който от БАН заговориха преди две години - сливания и придобивания на банки. През последните осем месеца имаше три такива сделки, напомни той и посочи, че това е нормално - банка, която не може да се самоиздържа, търси вариант за вливане в структурата на някоя по-високо рентабилна банка.

"Проблемът е, че при тези сливания и придобивания се получава неблагоприятен ефект в дългосрочен план, тъй като се увеличава концентрацията на банките, а в България знаете, във всеки един сектор, в който имате по-висока концентрация, в дългосрочен план потребителят е в по-неизгодна позиция", каза Сарийски.

Той прогнозира, че ще продължи стремежът към понижаване на цената на ресурса. В настоящата ситуация на ниски лихвени равнище и при слабо възстановяване на икономиката банките ще имат възможност поне до края на първото полугодие да продължават да намаляват лихвените равнища, така че депозантите ще стават все по-недоволни и по-недоволни, но ресурсът ще продължава да расте, тъй като той просто няма къде да отиде, обясни доцентът.

Специалистът изтъкна, че през 2013 година имаше активно рефинансиране на кредити, тоест по думите му е текъл процесът на "крадене на надеждни клиенти". Много клиенти бяха привлечени с агресивното офериране на по-ниски лихви и те са се прехвърлили в банки, които могат да си позволят да предложат по-ниски лихвени равнища, обясни Сарийски.