Костов: Това не е никаква пенсионна реформа!
Костов: Това не е никаква пенсионна реформа! / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Костов: Това не е никаква пенсионна реформа!
47890
Костов: Това не е никаква пенсионна реформа!
  • Костов: Това не е никаква пенсионна реформа!

Увеличаването на пенсионната възраст с по четири месеца в следващите три години не е реформа на системата. Това заяви съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. По думите му пенсионната система дерайлира още от времето на правителството на Симеон Сакскобургготски, а от тогава не е са направени успешни стъпки за стабилизирането й.

„Евтина страна, евтина система, никой не ще да дойде. Защо не искат да идват сега при ниските данъци и ниските осигурителни вноски. Вижте каква груба грешка сте направили, като сте посегнали на нещо, което отиваше по дългосрочна траектория към стабилизация", каза Костов и обясни, че нещата трябва да се казват такива, каквито са.

„Можете да си мислите каквото си искате за гениалните ходове, които сте направили, времето показва, че сте сбъркали драматично. Това е, истина е, трябва да се каже тук. Това означава, че никакви експерименти, никакви други политики с пенсионния фонд не могат да се правят извън основната политика, заради която е предназначен пенсионният фонд, а това е осигуряване на пенсиите на базата на солидарното участие на всички граждани, които искат да участват в тази приходно-разходна система, за да могат да осигурят старините си по този начин. Разбирам, има хора в тежко социално положение, не може да го правите с парите на българските граждани, това не може да се прави и преди да сте изчистили системата от нейните функции, това е истинската реформа, а не това, което предлагате и което се обсъжда от Народното събрание, това никаква реформа не е. това е унищожаване на още една дума, която иначе е истинско политическо оръжие", коментира още тъмносиният лидер.