КНСБ: Няма причина за изравняване на пенсионната възраст при мъжете и жените
КНСБ: Няма причина за изравняване на пенсионната възраст при мъжете и жените / снимка: Sofia Photo Agency, архив
КНСБ: Няма причина за изравняване на пенсионната възраст при мъжете и жените
53427
КНСБ: Няма причина за изравняване на пенсионната възраст при мъжете и жените
  • КНСБ: Няма причина за изравняване на пенсионната възраст при мъжете и жените

Няма причина за уеднаквяване на пенсионната възраст при мъжете и жените, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров във връзка със заявката на социалния министър Тотю Младенов, че след 2020-та година възрастта ще стане еднаква за двата пола. Според Димитров Европейската комисия може да препоръчва, но не може да задължава държавите-членки да изпълняват препоръките. Препоръката, свързана с пенсионната възраст, съдържа засилване на мерките за улесняване на възрастните работници да остават на работа за по-дълго, коментира Пламен Димитров, и посочи, че единствената връзка с унифициране на пенсионната възраст за двата пола може да се прави с изявление на представители от мисията на Международния валутен фонд.

„Правителството би могло да помисли за обвързване на пенсионната възраст с продължителността на живота и унифициране на пенсионна възраст", каза Пламен Димитров.

По думите му ако се изпълни обвързването на пенсионната възраст с продължителността на живота, изискуемите години за получаване на право на пенсия ще трябва да се намалят или поне да не се увеличават. „Така че пак някой се е изказал некомпетентно", коментира Димитров.

Според синдикалния лидер унифициране на пенсионната възраст също говори за некомпетентност, тъй като в момента това не стои нито като поет ангажимент между социалните партньори по пенсионната реформа, нито в новите предложения, касаещи осигурителната система и продължаване на промените.