Климатолози искат намаляване на парниковите газове наполовина до 2050 г.
Климатолози искат намаляване на парниковите газове наполовина до 2050 г. / netinfo

Двеста и тринайсет водещи климатолози от 26 страни призоваха делегатите на международната конференция на ООН за климатичните промени на индонезийския остров Бали да вземат енергични мерки за намаляване на парниковите газове най-малко наполовина до 2050 г., предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

В апела се казва, че няма време за губене и че емисиите трябва да бъдат намалени възможно по-скоро. Призивът на глобалния елит на климатолозите бе отправен, след като неотдавна над 150 бизнес лидери в света също настояха за 50 процентно намаление на парниковите газове, пише БТА.

Учените смятат, че такова намаляване на нивата на въглероден диоксид и други газове ще позволи бъдещото повишение на глобалните температури да бъде ограничено до 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива. Това е прагът, отвъд който климатичните промени могат да се окажат катастрофални - чрез повишаващи се морски нива, топене на полярните ледове и екстремни метеорологични явления, като бури и наводнения, продължителни суши и настъпване на пустините.

Досега повечето климатолози избягваха подобни призиви и ги оставяха на организации за опазване на околната среда.