КФН да не позволява сделката за „Доверие, призова Чобанов
КФН да не позволява сделката за „Доверие, призова Чобанов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
КФН да не позволява сделката за „Доверие", призова Чобанов
65445
КФН да не позволява сделката за „Доверие", призова Чобанов
  • КФН да не позволява сделката за „Доверие", призова Чобанов

Комисията за финансов надзор да не позволява сделката за пенсионния фонд „Доверие". За това призова финансовият министър Петър Чобанов след заседанието на бюджетната комисия.

Председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента Йордан Цонев също се възпротиви на закупуването на най-големия пенсионен фонд у нас от офшорна компания. По закон обаче единствено финансовият регулатор вече може да я спре, защото всичко останало би се счело за държавна намеса в бизнеса. Чобанов бе категоричен, че той отправя съвет към регулатора, но няма право да се намесва в решенията му.

Беше отправено и от тази трибуна в комисиите разумно предложение към КФН да не позволява тази сделка, каза Чобанов. На въпрос на Дарик, ако все пак тя се случи, как ще бъдат защитени парите на хората, той отговори, че може би ще трябва да се предприемат по-сериозни мерки относно това как точно тя се е случила, да се проследи генесизът й. Чобанов допълни, че за това има възможности.

„Надявам се, че господин Мавродиев ще се съгласи. Беше му даден съвет", каза Чобанов по адрес на председателя на Комисията за финансов надзор. Финансовият министър, който в периода 2009-2010 г. оглавяваше КФН, допълни, че няма намерение да се бърка в работата на регулатора, както това е било правено в други години.