/ БГНЕС
Комисията на енергийно и водно регулиране прие новите цени на ВиК услугите за 2019 г. С решението по-високите цени влизат в сила от 1 януари в общо 27 ВиК дружества. Природният газ също поскъпва с 3,51%. По-рано днес около 20 души се опитаха да осуетят заседанието на комисията като безуспешно протестираха срещу покачването на цените и настояваха членовете на КЕВР да дадат обяснение пред тях.

КЕВР прие поскъпването на водата
 
С бурни възгласи стартира заседанието на Комисията за енергийно и водно регулиране. Протестиращите настояваха при тях да излезе председателят на КЕВР Иван Иванов, но това не се случи. Демонстрантите се оказаха твърде малко, за да успеят да блокират движението, каквито намерения бяха изразили те по-рано в социалните мрежи. Въпреки студа градусът на недоволството остана висок:
 
В тази държава няма как да се живее нормално“, каза един от протестиращите.
 
„Протестирам срещу вдигането на цените на газта и водата, високи са. Несъразмерно с положението на повечето българи. Аз бях втора група инвалид, сега съм трета със 176 лева пенсия. Мъжът ми спи на студено в едната стая, аз съм в другата и съвсем малко пускам парното. Мръзнем“, допълни жена от протеста.
 
В крайна сметка заседанието на комисията приключи с решение за актуализиране на цените на ВиК и природния газ.

КЕВР реши: Природният газ поскъпва от догодина

С 12 стотинки се повишава цената на водата във Варна от 2 лева и 97 стотинки до 3 лева и 9 стотинки. В Пловдив услугата поскъпва минимално със стотинка и половина на кубик. В столицата водата ще поскъпне с 13 стотинки от 2 лева и 35 стотинки на 2 лева и 58 стотинки на кубик. В Кърджали единствено водата ще поевтинее.
 
В Монтана цената се покачва с 9 стотинки, в Шумен с 11 стотинки, във Враца с близо 14 стотинки на кубик, в Бургас от 2 лева и 72 стотинки до 3 лева. В Русе цената на водата се очаква да стане 2 лева и 94 стотинки за кубик. В Перник 2, 33 лева, а в Сливен 2 лева и 62 стотинки. В Ямбол водата ще поскъпне до 2 лева и 91 стотинки, а в Добрич – до 3 лева и 35 стотинки.

Природният газ също поскъпва с 3,5%.