/ БГНЕС
Едва 20 протестиращи се събраха под прозорците на комисията срещу поскъпването на водата
Около 20 души се опитаха да влязат в сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), където днес се решават новите цени на водата. Предвижда се с идването на новата година тя да поскъпне в 27 населени места в страната. Въпреки недоволството КЕВР гласува поскъпването на синьото гориво.

КЕВР решава за цената на водата и природния газ
 
Протестиращите скандираха "Мафия" и призоваха за обяснения пред българския народ. Те поискаха председателят на КЕВР Иван Иванов да се срещне с тях. Демонстрацията беше обявена в социалните мрежи за 10 часа и имаше намерение да попречи на членовете на комисията да влязат в сградата на бул. Дондуков". Това обаче не се случи, а протестиращите се оказаха твърде малко, за да успеят да блокират движението. Въпреки студа обаче градусът на недоволството оставаше висок.
 
"Протестирам срещу поскъпването на газта и водата. Цените са високи, несъразмерно с положението на повечето от българите. Аз съм със 176 лева пенсия. Не знам какво бих правила, ако не е мъжът ми, който спи на студено в едната стая, а аз в другата със съвсем малко пуснато парно, в кухнята парното ми е затапено", каза една от възрастните протестиращи.

КЕВР одобри новата по-висока цена на водата: 3.40 лева за кубик в Шумен
 
Очаква се с 12 ст. да се повиши цената на водата с водата във Варна от 2,97 лева до 3,9 лева. В Пловдив услугата поскъпва минимално - със стотинка и половина на кубик. Според експертните изчисления в столицата водата ще поскъпне с 13 стотинки от 2,35 лева на 2,58 лева на кубик. В Кърджали се очаква поевтиняване на водата, защото водното дружество там не е изпълнило изискванията за инвестиции в района. В Монтана цената на водата се увеличава с 9 стотинки, а в Шумен с 11 стотинки. Във Враца водата ще е по-скъпа с близо 14 стотинки на кубик. В Бургас от 2,72 стотинки става 3 лева. В Русе цената на водата се очаква да стане 2,94 стотинки за кубик, в Перник - 2,33 лева, а в Сливен - 2,62 лева. В Ямбол водата ще поскъпне до 2,91 лева, а в Добрич – до 3,35 лева.
 
Междувременно КЕВР реши на заседание, че природният газ поскъпва с 3,51% от Нова година. През следващите три месеца един мегаватчас синьо гориво ще струва близо 45 лева без такси и налози. Това няма да доведе до промяна в цените на парното, топлата вода и тока.