Какви ще са цените на великденските козунаци?
Какви ще са цените на великденските козунаци? / Sofia Photo Agency, архив

Цените на козунаците няма да бъдат по-различни от миналогодишните и са в широк ценови спектър - като започнем от около 2 лв. и стигнем до 10 лв. Това каза пред „Фокус" Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Откога козунакът е част от българската трапеза?

„Качеството и количеството на продукцията определят ценовото равнище, както и състава на продукта. Много е важно за потребителите да знаят, че съставът на продукта не е просто един изписан текст, а показва точното съдържание на изделието или на храната", посочи тя.

„Те са фини печива, в тях сериозно присъствие имат яйцата или яйчният меланж, който представлява изсушени яйца, а не някаква химическа смес. В същото време, в козунаците присъства животинска мазнина, обикновено масло. Сериозно е застъпена захарта, в някои козунаци се използва подсладител. В козунаците има фрукти, ядки, локум, може да има и шоколадов или мармаладов пълнеж", коментира Мариана Кукушева.

Великденски трапези по света

По думите ѝ в момента няма основание да се мисли за промяна в цената на хляба. Според нея върху ценообразуването на продукта в най-голяма степен влияят цената на суровината, на енергията и на петрола, както и договарянето, според което няма как уговорената доставна цена да бъде променяна.