Испански фирми може да сключат договори за близо 12 млрд. евро в Либия
Испански фирми може да сключат договори за близо 12 млрд. евро в Либия / netinfo

Посещението на либийския лидер Муамар Кадафи в Испания откри възможност испански фирми да сключат договори за 11,8 милиарда евро в Либия, съобщи Франс прес, като цитира източник, близък до испанското правителство.

Възможно е да бъдат сключени договори в отбранителния сектор и самолетостроенето (2 милиарда евро), да бъдат направени общи инвестиции в енергетиката (5 милиарда долара) и инфраструктурите (7 милиарда евро). Либия подготвя план за модернизиране на инфраструктурите на обща стойност 50 милиарда евро, посочва БТА, цитирайки АФП.

Източникът, цитиран от агенцията, съобщи за възможните сделки след срещата на испанския премиер Хосе Сапатеро с либийския лидер Муамар Кадафи, но подчерта, че поръчките не са договорени.

Информацията бе потвърдена официално в комюнике на премиерската канцелария. Според комюникето в разговора бил изразен взаимен интерес да се развива сътрудничеството в телекомуникациите, туризма, управлението на воите. Двете страни са твърдо решени да сътрудничат за глобален подход към миграционните потоци. "След това посещение испанското правителство смята, че се откриват огромни перспективи за испанските компании в Либия", гласи текстът.