Емил Караниколов
Емил Караниколов / БГНЕС
Има възможност индустрията в Перник да се захранва с вода за промишлени нужди от язовир „Бушляк”, съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от БНР. За целта трябва да бъде изграден тръбопровод с дължина 800 метра и да бъде направен ремонт на съществуващ канал.

По думите на министъра към момента има неофициален отговор от „Стомана индъстри“, че водата от язовир „Бушляк“ отговаря на техните изисквания. Чакат се становища и от други предприятия, намиращи се в индустриалната зона на града.

Започна изграждането на водопровода от Мало Бучино до Перник (СНИМКИ)

Министърът подчерта, че ако се направи водопровод само за едно дружество, това се счита за държавна помощ.

„Там има индустриална зона и ако може няколко предприятия да се възползват от това, веднага ще започнем и този проект по отношение на вода, която може да се използва не за питейни и не за битови нужди, а потвърдено вече от „Стомана” – само за производствени нужди. Това означава да нямаме проблем чисто в икономическо отношение“, добави той.

Бизнесът с позиция в защита на „Стомана Индъстри”

Междувременно стана ясно, че бедственото положение в Перник е удължено с още 30 дни. Решението е на Областния кризисен щаб и влиза в сила от 2-ри февруари, съобщи областният управител Емил Костадинов.
БНР