Има опасност ТЕЦ-ът в „Кремиковци” да спре да работи
Има опасност ТЕЦ-ът в „Кремиковци” да спре да работи / Sofia Photo Agency

Има реална опасност ТЕЦ-ът в „Кремиковци” да спре да работи след като се изключат доменните пещи, каза за Дарик председателят на федерация "Металици" към КНСБ Васил Яначков.

„За да работи нормално комбинатът, ни трябват минимум две влакови композиции с въглища на денонощие с най-малко по 20 вагона, което прави поне 2000 тона. Сега пристига, заедно с количеството от вчера, 1500 тона, което е много малко и не решава нещата. Аварийната ситуация е факт”, каза още Яначков.

„Кремиковци” не случайно се нарича комбинат, създаден е така, че отделните заводи и производства не съществуват сами за себе си. Спирането на коксовите батерии автоматично означава, че отпада един от компонентите на газовия баланс. В „Кремиковци” се използва не само природен газ, използва се коксов газ и доменен газ. Със спирането на доменните пещи, отпада и доменният газ, което означава, че минималните количества, които сега се подават – 20000 кубика природен газ, за да се поддържа системата безопасна, не са достатъчно. Това пък означава, че веднага трябва да бъде спрян ТЕЦ-ът, защото в него се вкарва природен газ, но се вкарва и коксов и доменен газ. Затова сме много учудени кой информира министъра, за да казва, че няма страшно”, допълни Яначков.