Икономист: Еврото е икономическа и политическа катастрофа
Икономист: Еврото е икономическа и политическа катастрофа / снимка: Guliver/Getty Images
Икономист: Еврото е икономическа и политическа катастрофа
82016
Икономист: Еврото е икономическа и политическа катастрофа
  • Икономист: Еврото е икономическа и политическа катастрофа

Еврото е икономическа и политическа катастрофа. Това заяви заместник-председателят на групата на Европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент Ханс-Олаф Хенкел.

Той допълни, че що се отнася до общата европейска валута, може само да поздрави политиците у нас, които са избягвали страната ни да влезе в еврозоната. По думите му именно еврото било причината за безработицата в Европа.

Еврото е икономическа и политическа катастрофа според икономистa Ханс-Олаф Хенкел - член на евроскептичната германска партия „Алтернатива за Германия", част от групата на Европейските консерватори и реформисти в ЕП, на която е и заместник-председател.

„Колкото до еврото, мога само да поздравя политиците в тази страна, които са избягвали досега България да стане част от еврозоната. Бях силен адвокат на еврото, когато бях начело на сдружение Германска индустрия и си промених мнението въз основа на опита до днес. Еврото е икономическа катастрофа, защото е много силно за Южна Европа, а много слабо за нас. И резултатът е, че имаме голяма безработица, особено на млади хора в Испания, в Португалия, да не споменаваме Гърция. Икономически е глупава система, но по-важното - то е политическа катастрофа", добави икономистът.

Той допълни, че през май 2010 Германия е била най-харесваната страна в Гърция, а сега е най-мразената, именно заради еврото.

„Ако Германия беше почти 100% зависима от руска енергия, щеше да има революция в моята страна. Затова намирам за невероятно, че вторият ядрен блок, който "Уестингхаус" трябваше да построи, беше бракуван от правителството ви без да прави нищо за тази невероятна зависимост", каза още Хенкел.

Според Дойче Веле 2/3 от енергийните доставки на Германия се внасят от Западна Европа. Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер пък е председател на борда на акционерите на "Северен поток", чрез който се доставя директно руски газ на Германия. 36 процента от вноса на газ и 39 процента от вноса на нефт на страната идват от "Газпром". Близо една трета от внасяния от ЕС газ и петрол също е с руски произход.