Хора в конфликт на интереси работят в пътния фонд
Хора в конфликт на интереси работят в пътния фонд / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Във Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” в момента работят хора, за които прокуратурата е сезирана за конфликт на интереси. Това съобщи министърът на финансите Пламен Орешарски след заседанието на Комитета за наблюдение на националната стратегическа референтна рамка. По време на срещата евроексперти предупредиха, че ако България не се справи със слабите си места, ще изгуби средствата от ЕС.

Внесеният в прокуратурата доклад на KPMG за Фонд “Републиканска пътна инфраструктура” описва десетина случаи, в които може да възникне конфликт на интереси, обясни Пламен Орешарски. Няма доказателства, одитерските доклади не са разследващи доклади и те не са фиксирани върху доказване на нарушения, а са фиксирани и проследяват слабости в системите за управление, каза финансовият министър.

Сред десетината служители, за които прокуратурата е сезирана, не са бившият шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, нито сегашният Милош Поцков. На въпрос дали все пак в доклада присъстват имена на хора на висши ръководни постове, Орешарски отвърна: “Има всякакви случаи”.

Те обаче нямат пряка връзка с десетте проекта по ФАР за строителство на пътища, по които пред два дни беше спряно финансирането. В доклада се проследяват последните четири-пет години.

Административният капацитет беше посочен от Жан-Мари Сейлер, отговарящ за регионалната политика на ЕК, като една от слабостите на страната ни.

„Ако не укрепите администрацията си, ще изпуснете деветте милиарда евро, които трябва да усвоите до 2013-та година и ще ги оставите да минат през пръстите ви”, каза Сейлер.

Информационната система ЛОТАР, която ще следи усвояването на европарите, ще бъде въведена във всички звена, свързани с фондовете, от понеделник, съобщи вицепремиерът Меглена Плугчиева. Финансовият министър Пламен Орешарски обясни, че в неговото ведомство регистърът вече работи от няколко месеца.