Холдинг Варна инвестира 73.1 млн. лв. в Алея Първа
Холдинг Варна инвестира 73.1 млн. лв. в Алея Първа / DarikNews

73.1 млн. лева ще инвестира Холдинг Варна АД в проекта Алея Първа, който ще направи Варна атрактивна световна дестинация и един от най-красивите европейски морски курорти. Инвестиционният проект е сертифициран като първокласен от Българската агенция за инвестиции и предвижда:

- проектиране и реализиране на инфрастуктурни мероприятия

- изграждане на адекватни техническа и транспортна мрежи, включително електрифициране на цялата територия на

стойност около 10 млн. лева, изграждане на канално-помпени и пречиствателни станции с цел прекратяване на оттичането на отпадни и дъждовни води в акваторията на Варненския залив

- създаване на комплекс за предоставяне на широк кръг от обществени услуги, свързани с лечение, възстановяване и рехабилитация

- организиране на местни и международни научни и бизнес презентации, семинари, симпозиуми и конгреси

- предоставяне на условия за развитие на хидрологията и хидроложките проучвания на черноморското крайбрежие

- информационни услуги

- развитие на морските спортове, атракции и туризъм.

Проектът ще удовлетвори обществените очаквания и потребности, като бъде запазен основният принцип на екологично равновесие, запазване на акваторията чрез улесняване на достъпа, максимално и пълноценно използване на минералните води, акваторията и плажната ивица. Ще бъдат разкрити над 350 постоянни работни места.

Закупените 117.7 дка са с  50 % неактивна площ - с 30-метрови  откоси и не включват плажа, който по закон е изключителна държавна собственост. Изваждането само на сделката за закупуването им от контекста на  инвестиционната програма, за която Холдинг Варна АД е сертифициран като инвеститор клас А, е чиста спекулация от страна на някои „граждански" сдружения с неясна структура и членска маса и опит за прокарване на определени лични интереси, съобщават от компанията. Сертификатът от 2007 г. ангажира дружеството с изпълнение на инвестиционната програма в обема, за който е бил издаден.

Холдинг Варна АД има доверието и управлява инвестициите на над 15 000 частни и над 50 юридически лица.

Още новини от DarikFinance.bg