Граждани искат омбудсманът да сезира КС за прехвърлянето на пенсионни активи
Граждани искат омбудсманът да сезира КС за прехвърлянето на пенсионни активи / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Граждани искат омбудсмана да сезира Конституционния съд (КС) заради поправките в Кодекса за социално осигуряване, с които беше въведено т.нар. „право на избор” дали да се осигуряваш за втора пенсия в частен фонд или да внасяш само в държавното осигуряване, откъдето впоследствие да получиш една пенсия.

Според жалбоподателите т.нар. „право на избор” е сведено до икономическа принуда и отказ от лични спестявания и даряването им на държавата. В жалбата се посочва също, че законът създава нелоялни финансови стимули за избор на държавното осигуряване, от които прозира „нездрав интерес да се национализират” пенсионните спестявания на хората, натрупани в последните 15 години.

От кабинета на омбудсмана заявиха, че работят по тази жалба и все още нямат позиция, посочва mediapool.bg. След първоначалното приемане на спорните текстове в края на миналата година, когато „”правото на избор” се предвиждаше да се прави еднократно без право на промяна, омбудсманът Константин Пенчев заяви, че е готов да сезира КС, ако хората не бъдат чути.

С приетите окончателно през юли текстове, беше дадена възможност за многократен избор, но с това спорните моменти далеч не са изчистени.

В сигнала на гражданите омбудсмана се посочва, че промените са не само противоконституционни, но и съдържат икономическа принуда. Според тях оставането в частен пенсионен фонд е икономически неизгодно и по този начин се създават стимули гражданите да изберат да закрият партидите си там и да ги прехвърлят в държавната система.