Готвени изменения  може да променят коренно доброволното здравно осигуряване
Готвени изменения може да променят коренно доброволното здравно осигуряване / снимка: sxc.hu
Готвени промени ще променят коренно доброволното здравно осигуряване
37020
Готвени промени ще променят коренно доброволното здравно осигуряване
  • Готвени промени ще променят коренно доброволното здравно осигуряване

Услугата, която получават хората с доброволни здравни осигуровки, ще се промени коренно, след като частните фондове станат застрахователи. Това обясниха от Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване по повод готвените промени от правителството, според които те трябва да станат застрахователи. От асоциацията прогнозираха, че ако предложението на министерствата на финансите и здравеопазването влезе в сила, услугата за доброволно здравно осигуряване може напълно да изчезне догодина.

Председателят на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване доктор Мими Виткова обясни каква е разликата между здравна застраховка и осигуровка. "Философията, залегнала в развитието на застраховането, е философията на обезщетяването. Трябва да има настъпило застрахователно събитие, да е настъпила щета, за да може да се получи и компенсация. Когато човек го боли глава и отиде на лекар и преценката на лекаря, че той е клинично здрав, въпросът е има или няма щета. Трябва ли да заплатим този преглед на застрахованото лице или на лекаря? Няма застрахователна компания, която да контролира лечебните заведения, както правим ние ежедневно. Няма застрахователна компания, която да поддържа 24-часов кол-център, на който да отговарят лекари", добави тя.

Около 214 хиляди българи се осигуряват доброволно, сочат последните данни на Комисията за финансов надзор. Предложените промени за преригистрация на фондовете в застрахователи бяха мотивирани от правителството с евродирективи.

Според асоциацията обаче има много европейски държави, които са договорили отлагателен период за това изискване, докато променят законодателството в съответната държава, така че да не пострада здравноосигурителният модел. Според доктор Мими Виткова, ако частните фондове бяха влезли в задължителното здравно осигуряване, изискванията към България щяха да са по-различни.