Гласуваха увеличение на минималната пенсия с 9 лева
Гласуваха увеличение на минималната пенсия с 9 лева / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Гласуваха увеличение на минималната пенсия с 9 лева
47872
Гласуваха увеличение на минималната пенсия с 9 лева
  • Гласуваха увеличение на минималната пенсия с 9 лева

Парламентът вдигна минималната пенсия с 9 лева от 1 юни догодина, като прие текстове от бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2012 г. Така от средата на следващата година тя ще бъде 145 лева на месец, вместо досегашните 139. Бяха приети и текстовете от бюджета на ДОО за 2012-а, с които се вдигат минималните осигурителни прагове.

И след полунощ депутатите продължиха да обсъждат новия вариант на пенсионна реформа, който предвижда възрастта за пенсиониране за всички категории труд да се увеличава с по четири месеца в следващите три години.

По време на дискусията Павел Шопов от „Атака” поиска намаляване на пенсионната възраст. „Да се намалява от първия ден на всяка следваща календарна година с четири месеца за жените и мъжете до достигане на 57-годишна възраст за жените и 61-годишна възраст за мъжете. Искам намаление на пенсионната възраст при ниската смъртност в българското общество, при лошото качество на живота, при ниските пенсии”, обърна се той.

„Обществен консенсус няма. Ние сме свидетели на предложения, направени в последния момент от депутати, за които нито е имало обществен дебат, нито има обществено съгласие, нито е ясно в какви рамки и кой ги е оторизирал”, заяви лидерът на СДС Мартин Димитров.

„Стратегията (на ГЕРБ) е безкрайно ясна - българският мъж живее средно 69 години. Вие го пращате да се пенсионира на 65. Ето я стратегията - има пенсионер - има проблем, няма пенсионер - няма проблем”, обърна се от трибуната Петър Димитров от БСП.

Опозицията заподозря, че управляващите от ГЕРБ са планирали този дебат да се проведе късно вечерта, за да остане скрит за обществеността. Опозицията вече се закани да сезира Конституционния съд заради пенсионната реформа.