Георги Ангелов: Инфлацията за 2008 г. ще бъде средно около 9%
Георги Ангелов: Инфлацията за 2008 г. ще бъде средно около 9% / netinfo

Инфлацията за 2008 година ще бъде средно около 9 процента, прогнозира Георги Ангелов, старши икономист в института „Отворено общество”. 80 процента от българите са с нагласата, че инфлацията ще запази нивата си от миналата година или ще се увеличи, допълни Георги Прохаски, съпредседател на Центъра за икономическо развитие.

Лошата земеделска реколта, поскъпването на цените и рекордните нива на петрола са основните фактори за инфлацията през последните няколко месеца, обясни Георги Прохаски. Той очаква през летните месеци да сме свидетели на обратния процес – дефлация в цените на храните. Важното е да не се създават впечатления, че ще се запази двуцифрена инфлация, защото така търговците покачват цените, а работещите настояват за по-големи заплати, каза Прохаски.

По думите му, в момента има необичайно поскъпване на алкохола – с около 4%, което е възможно да се дължи на картелно споразумение между търговците.

Георги Ганев, икономист от Центъра за либерални стратегии, смята, че с огромния бюджетен излишък е възможно да се намалят данъчните ставки. Българското правителство се опитва да харчи европейските пари както харчи българските, твърди Ганев.

Според него скандалите със спрените средства по еврофондовете няма да се отразят на макроикономиката ни, но е необходимо да се промени политиката по изразходване на националния бюджет.