„Газпром” се превръща в хегемон на руския енергиен пазар
„Газпром” се превръща в хегемон на руския енергиен пазар / netinfo

Една от най-мощните енергийни компании в света – руската газова компания „Газпром”, купува контролния пакет акции от дъщерното дружество на електроенергийната компания на русия РАО „ЕЭС” – „Мосэенерго”, съобщава сайтът newsru.com.

52,4% от капитала на „Мосэенерго” ще бъдат прехвърлени на „Газпром” за малко над 2 милиарда долара. Сделката се очаква да бъде финализирана през март догодина, допълва Интернет изданието. С това на практика се провалят плановете за демонополизация на електроенергийната система на Русия, а „Газпром” слага ръка върху все повече ключови енергийни активи в страната.

В същото време ИТАР-ТАСС съобщи, че Руското газово общество предлага в пространството на бившия Съветски съюз да бъде създаден Газов алианс, в който да влязат Русия, Туркменистан, Казахстан, Узбекистан, Украйна и Беларус. В бъдеще към тях може да се присъедини и Иран.

Обединяващото звено в бъдещата структура ще бъде Русия чрез газовия си гигант „Газпром”. Руското газово общество е създадено през 2001 г. с цел да поддържа баланса на интересите на предприятията и организациите, работещи в сферата на добива, транспортирането и продажбата на природен газ, посочва ИТАР-ТАСС. То обединява 69 предприятия, сред които са „Газпром”, „Регионгазхолдинг”, „Межрегионгаз”.