„Газпром” се нареди на четвърто място по капитализация в света
„Газпром” се нареди на четвърто място по капитализация в света / netinfo

Капитализацията на „Газпром“ достигна 354,6 милиарда долара, нареждайки го на четвърто място в света, пише „Ведомости“.

Акциите на „Газпром“ достигнаха в понеделник своя исторически максимум. Капитализацията на компанията надхвърли 354,6 милиарда долара, увеличавайки се само за един ден с 2,6%. Индексът РТС нарасна с 1,12%, пише БГНЕС.

Сега „Газпром“ струва само с 2,6 милиарда долара по-евтино от намиращия се на трето място - „Дженерал Електрик“, който в понеделник струваше на NYSE 357,3 милиарда долара. Предишният максимум на „Газпром“ бе 345,2 милиарда долара. Ръстът на акциите на „Газпром“ бе подкрепен още от миналогодишните новини за повишаването на вътрешните цени на газа с 25%, заяви експертът от „КИТ финанс“ Александър Бохин.

Той е убеден, че през следващите два месеца ръстът на акциите на газовите компании ще продължи. Анализаторите на „Алфабанк“ определят инвестициите в книжа на „Газпром“ като оптимална стратегия за вложения в руския петролен и газов сектор. „Газпром“ ще получи непропорционално голяма печалба от ръста на световните цени на петрола и рязкото повишаване на вътрешните цени на газа, се казва във вчерашния обзор на банката. Според нейната прогноза акциите на „Газпром“ ще поскъпнат до 22 долара за акция /14,98 долара в понеделник на РТС/.

Акциите на компаниите от газовия сектор през тази година ще се радват на голямо внимание сред инвеститорите за разлика от книжата на петролните компании, констатира анализаторът на „Алфа-банк“ Константин Батунин.